Slavíme matematické úspěchy

Mimořádný úspěch v matematické soutěži „Pražská střela“

Žáci naší školy se zúčastnili matematické soutěže „Pražská střela“, kterou vyhlásilo a organizovalo pražské Gymnázium Christiana Dopplera. Jednalo se o matematickou týmovou soutěž, ve které žáky nečekaly jen příklady, ale bylo také třeba strategického myšlení, schopnosti odhadnout své dovednosti a umět správně investovat.

 

Soutěž byla velice zajímavá svým zpracováním. Na začátku dvouhodinové soutěže dostal každý tým určitý obnos takzvaných DopplerCoinů. Za DopplerCoiny si poté každý tým kupoval úlohy v Obchodě, kde byly v nabídce úlohy s různou obtížností. Čím byla úloha těžší, tím byla také dražší. Za správně vyřešenou úlohu získal tým bonusový počet DopplerCoinů, přičemž platilo, že čím těžší úloha, tím větší byl bonus. Pokud tým nedokázal úlohu vyřešit, mohl ji prodat v Bazaru, avšak za polovinu její kupní ceny. Zde si pak tuto úlohu mohl koupit jiný tým, opět za polovinu původní ceny, avšak bonus za vyřešení “bazarové úlohy“ byl stále stejný. Na konci vyhrál ten tým, který své DopplerCoiny využil nejlépe a týmy pak byly seřazeny na základě jejich dosaženého počtu DopplerCoinů.

Soutěž probíhala ve dvou kolech. Z prvního, kvalifikačního kola, které probíhalo 23.11.2022 online, a do kterého se mohly zapojit pětičlenné týmy žáků 8. a 9. ročníků základních škol z celé ČR, postoupily do finálového kola dva naše týmy pod týmovými přezdívkami „Promovaní inženýři“ a „Karlovaráci“. Tým „Promovaných inženýrů“ reprezentovali žáci Jan Morava, Marek Lebeda, Martin Plch, Kristýna Antošová a Nelly Nesnídalová, za tým „Karlovaráci“ bojovali Alexandr Mizjuk, Dominik Jirsa, Vojta Vaněk a Anh Nguyen Duc. V úterý 29. listopadu 2022 proběhlo finálové kolo v prezenční podobě na Gymnáziu v Praze, ve kterém se naše týmy umístily na krásném 6. a 12. místě. Navíc tým „Promovaných inženýrů“, který se v celostátním kole umístil na 6. místě, se tak stal nejlepším mimopražským týmem ČR.

Děkujeme všem našim žákům za vynikající reprezentaci naší školy a Karlovarského kraje!

Všem žákům moc gratulujeme.