Doporučení KHS pro sebetrasování

Zpráva pro rodiče Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech

 

Vážení rodiče, zákonní zástupci,

rádi bychom vás informovali o průběhu a délce karantény dle posledního platného mimořádného opatření a možnosti sebetrasování.

Karanténa začíná dnem kontaktu s pozitivně testovanou osobou a trvá minimálně 14 dní, lze ji však zkrátit provedením PCR testu a to 5. – 7. den od kontaktu s Covid pozitivním. Karanténa se negativním výsledkem PCR testu ukončí a do školy se pak mohou žáci teoreticky vrátit 8. den.

Pro urychlení trasování Vás v současné chvíli, kdy počet žáků a pedagogů v karanténě stoupá a kapacity trasujících pracovníků jsou již na hranici možností, prosíme o vyplnění sebetrasujícího formuláře, který přijde sms zprávou na vaše telefonní číslo. V tomto sebetrasování je důležité vyplnit všechny údaje včetně emailové adresy, na kterou se při správném vyplnění doručí i žádanka k odběru PCR metodou.

Vyplněním sebetrasujícího dotazníku získáte žádanku prakticky ihned a můžete se objednat do odběrového místa na PCR test (např. rezervacekk.cz,  labin.cz).

Vašeho aktivního přístupu si velice vážíme a děkujeme za spolupráci.

 

Sebetrasování – podrobný postup

Jak postupovat, pokud jsem byl v kontaktu s COVID-19 pozitivním?

V tomto případě obdržíte na Váš mobilní telefon SMS zprávu s textem:

„Pro X.Y.: Dne 01.01. jste byl/a v epidemiologicky vyznamnem kontaktu s COVID-19 pozitivni osobou. Vyplnte formular sebetrasovani na https://trasovani.mzcr.cz/rizikovy (kod XXXX a PIN ZZZ, platny 6 hodin), kde si sami vystavite eZadanku na PCR test. Dodrzujte pravidla KARANTENY. Karantena se nevztahuje na osoby plne ockovane nebo do 180 dnu od prodelani COVID-19, ktere nemaji priznaky onemocneni. Vice info https://covid.gov.cz/rk

Posléze můžete ve stanoveném časovém intervalu (nyní 6 hodin od přijetí sms) vyplnit formulář sebetrasování. Výhodou vyplnění tohoto formuláře je, že celý proces urychlíte a v případě, že budou vyplněny všechny potřebné údaje, nebudete muset absolvovat trasovací telefonický hovor. Sebetrasování prosím vyplňujte i v případě, že jste plně očkováni či jste prodělali onemocnění COVID-19 v posledních 180 dnech. Systém vaše očkování či předchozí pozitivitu rozpozná. Pro úspěšné vyplnění sebetrasovacího formuláře je třeba vždy vyplnit všechny požadované údaje a dojít až na konec sebetrasovacího formuláře, kde je vám sděleno, zda jste či nejste v karanténě. Pokud nestihnete formulář vyplnit do 6 hodin, Vaše tel. číslo bude zařazeno do fronty pro trasovací hovor.

Další výhodou je, že Vám automaticky bude vystavena eŽádanka na PCR test a nemusíte čekat na její vystavení v rámci trasovacího tel. hovoru. Na PCR test se objednejte v rozmezí 5.-7. dne od rizikového kontaktu (v případě společné domácnosti 5.-7. den od testování nakaženého člena domácnosti).

Pokud jste zákonný zástupce dítěte, může vám přijít sms se sebetrasováním pro vaše dítě, jelikož sms se v případě trasování ve školských zařízeních odesílají na tel. čísla zákonným zástupcům.

Více informací zde: https://covid.gov.cz/rk

Vyplněním sebetrasování nám ušetříte čas, který budeme moct věnovat dalších čekajícím ve frontě za Vámi. Přispějete tak i Vy k lepšímu zvládnutí epidemie a návratu k běžnému životu nás všech.

 

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech

 

Děkuji

Helena Látová