Výlet 5.B

Dne 16.6. se naše třída 5.B loučila s I. stupněm a se spolužáky, kamarády, kteří od září budou studovat na gymnázium, výletem do Bečova nad Teplou.

Cestou jsme se zastavili ve Vodné u Bečova nad Teplou, kde jsme navštívili uměleckého kováře Ivo Rudolfa. Pan Rudolf nám ukázal svoji kovárnu, ateliér a i jak během chviličky se dá ukovat hřebík.

Dozvěděli jsme se, že Ivo Rudolf chodil do naší základní školy a už v 7. třídě se rozhodoval pro studium na řezbáře nebo kováře. Zvítězilo kovářské řemeslo, kterému se věnuje do dnes a to více jak 40 let. Práce se mu stala koníčkem.  Mohli jsme si také vyzkoušet ukovat hřebík. Bohužel, nikomu z nás se hřebík ukovat nepovedl, ale už stálo za to mít koženou zástěru, vzít si do ruky 2kg kladivo a snažit se na kovadlině ukovat aspoň špičku ze železa. Děti byly nadšené a exkurze u uměleckého kováře se všem moc líbila.

Pro Ivo Rudolfa děti nakreslily nebo vyrobily na počítači obrázky s tématikou kovářského řemesla. Od něj se také dozvěděly, že každý rok v září se v Bečově koná kovářské sympozium.

Další cesta dnešního výletu nás zavedla na zámek Bečov, kde jsme se byli podívat na relikviář svatého Maura. Je to pozlacená a drahokamy ozdobená schránka o rozměrech – délka 135 cm, výška 65 cm a hloubka 40 cm. Relikviář je románská památka nevyčíslitelné hodnoty a je to druhá nejcennější památka po korunovačních klenotech. Byla nalezena v hradní kapli 5. Listopadu 1985.

Výlet jsme ukončili návštěvou botanické zahrady a opékáním špekáčků.

 

S dětmi se rozloučily a popřály jim hodně úspěchů na II. stupni a na gymnáziu

Andrea Hrušková – třídní učitelka

a

Renata Šulcová – asistentka pedagoga.