Virtuální exkurze do jaderné elektrárny Dukovany

Online výlet se skupinou ČEZ

Dne 12.5.2021 žáci 7.B absolvovali z pohodlí domova online výlet „Virtuálně v elektrárně Dukovany“ se společností ČEZ. Vyzkoušeli jsme zbrusu nový formát exkurzí a zpestřili naši každodenní distanční výuku.

Dostali jsme se do nejstřeženějších prostor elektrárny. Během tohoto výletu jsme se dozvěděli mnohé. Například jak funguje výroba energie, kolik měří chladicí věž elektrárny, proč nosí jaderníci žluté kombinézy atd. Během návštěvy elektrárny jsme se podívali do složitých strojoven, měli jsme možnost nahlédnout až k samotnému srdci jaderné elektrárny do reaktorového sálu.

Zajímavé zjištění pro nás bylo, že se použité palivo nebere jako radioaktivní odpad, ale po sedmi letech skladování je odvezeno do skladů, kde čeká na využití v budoucích jaderných elektrárnách.

Nakonec nás čekala interaktivní část, během které žáci různých škol dostali možnost vyhrát hezké ceny za splněný úkol. Z naší školy to byl žák Vojta Vaněk, kdo jako první správně odpověděl na soutěžní otázku a získal dárkový balíček. Tento týden dárek dorazil poštou a byl předán výherci. Vojto, ještě jednou gratulujeme!

Miriam Čermáková