INFO PRO RODIČE ŽÁKŮ ČR + CIZINCŮ

Informace pro rodiče dětí-žáků cizinců ohledně opatření škol k mimořádné situaci – výskytu koronoviru na území ČR

Coronavirus čeština

Corona arabsky

Coronavirus ENG

Coronavirus RU

Coronavirus UA

Coronavirus_viet

Vážení klienti,

upozorňujeme, že v souvislosti s preventivními opatřeními proti koronaviru Covid-19 a uzavřením škol bude nyní probíhat výuka formou samostudia. Zákonní zástupci žáků obdrží instrukce od vyučujících prostřednictvím emailu, popřípadě telefonicky. Doporučujeme proto kontaktovat se s vedením školy vašich dětí a ujistit se, že vedení školy má vaše aktuální kontakty (mail a telefon). Jelikož není jasné, jak dlouho uzavření škol potrvá, je v nejvyšším zájmu vašich dětí zadané úkoly svědomitě plnit.

 

Kính thưa quý khách hàng,

xin lưu ý rằng việc tự học bây giờ sẽ diễn ra liên quan đến các biện pháp phòng ngừa chống lại coronavirus Covid-19 và đóng cửa các trường học. Đại diện pháp lý của học sinh nhận được hướng dẫn từ giáo viên qua e-mail hoặc điện thoại. Do đó, chúng tôi khuyên bạn nên liên hệ với quản lý của trường để đảm bảo rằng ban quản lý trường có các liên hệ hiện tại của bạn (mail và điện thoại). Vì không rõ sẽ mất bao lâu để đóng cửa trường học, nên việc thực hiện các nhiệm vụ một cách cẩn thận là điều tốt nhất cho con bạn.

 

Uvaženi klijenti,

upozoravamo vas da zbog preventivnih mera protiv Korona virusa Covid-19 i zatvaranjem škola, na snagu stupa samo-podučavanje dece kod kuće. Pravni zastupnici učenika (roditelji) će dobijati instrukcije od učitelja putem email-a ili telefonom. Zbog toga vas savetujemo da kontaktirate rukovodstvo škole vaše dece i utvrditi da li oni imaju vaše aktuelne kontakte (e-mail ili telefon). Pošto nije naglašeno koliko će dugo škole biti zatvorene, u najboljem interesu vaše dece je da savesno obavljaju zadate zadatke.

 

Коронавирусээс сэргийлэх зорилгоор сургуулиуд хаагдсан тул сургуулийн хичээлүүд ганцаарчилсанá бие даасан хэлбэрээр явагдах болж байгааг анхааруулъя. Хүүхдүүдийн эцэг эхэд сургуулиас имэйлээр эсвэл утсаар заавар, даалгавар өгч байх болно. Тиймээс эцэг эх нь  хүүхдийнхээ сургуультай холбогдож өөрсөдтэй нь холбогдох утас, имэйл хаяг зэрэг нь зөв байгаа эсэхийг магадлана уу. Сургууль ямар хугацаагаар хаагдах нь тодорхойгүй байгаа тул хүүхдүүд сургуулиас өгөх даалгаврыг тогтмол сайн хийж байх нь өөрсдөд нь хэрэгтэй гэдгийг ойлгуулаарай.

 

尊敬的客户,

请注意,现在由于针对新冠状病毒Covid-19的预防措施和学校的关闭状态,学习方式将转换为自学模式。老师会通过邮件或者电话方式给家长指示。因此我们建议您跟学校确认您现在的联系方式(邮件与电话)。因为学校关闭的时间不确定,所以您孩子的自律将为其重要。

 

 

Dear clients,

please note that in the context of national preventive measures against coronavirus Covid-19 and the closures of schools the students will now be taught through self-study. Pupils’ legal representatives receive instructions from teachers by e-mail or telephone. We recommend that you contact your children’s school to make sure that the school management has your current contacts (mail and phone). Since it is not clear how long the schools closures will last, it is in the best interest of your children to conscientiously fulfill assigned tasks.

 

 

Шановні клієнти,

звертаємо вашу увагу на те, що у зв’язку з профілактичними заходами проти коронавірусу Covid-19 та закриттям шкіл відбуватиметься навчання формою самостійного навчання. Законні представники учнів отримують інструкції від вчителів електронною поштою або по телефону. Тому радимо звернутися до керівництва школи, щоб переконатися, що в керівництва школи є ваші дійсні контакти (пошта та телефон). Оскільки незрозуміло як довго будуть закриті школи, в інтересах ваших дітей уважно виконувати завдання.

info pro rodice RU

Info pro rodice BG

Info pro rodice DE

Info pro rodice EN

Info pro rodice CHIN

Info pro rodice MONG

Info pro rodice RO

Info pro rodice UKR

info pro rodice_AR

Info pro rodice VIE

 

online CZ final

online AR

online BG

online DE

online EN

online CHIN

online ITA

online MONG

online RO

online RU

online UKR

online VIE

PRO ŽÁKY ZAČÍNAJÍCÍ S ČEŠTINOU

 E-learningy a aplikace češtiny jako druhého jazyka

 

e-learning vhodný pro začátečníky s češtinou jako druhým jazykem. Dobrá na procvičení slovní zásoby, ale i mluvení a poslechu v rámci osmi základních témat jako např. ve škole, rodina, město atd. Obsahuje také oddíl na procvičení základní gramatiky (rody, předložky, slovesa). Je potřeba se přihlásit pod vlastním e-mailem.

 

aplikace vhodná pro mírně pokročilé s češtinou jako druhým jazykem na procvičení základní slovní zásoby (formou spojení slovíčka s obrázkem, dopsáním slov do vět)

 

vhodné pro mírně pokročilé i pro začátečníky. Situační videa ze života – tematické rozdělení na práci a školu. Cvičení zaměřená na slovní zásobu a na praktické fráze.

 

vhodné pro začátečníky a mírně pokročilé, online kurzy úrovňe A1 a A2, základní tematické okruhy jako seznamování, rodina, jídlo, základní reálie ČR – využitelné od 3.ročníku ZŠ

  • https://www.mluvtecesky.net

 

čeština do mobilu:

  • Memrise
  • Duolingo

 

pořady pro školáky, vhodné k udržení kontaktu s češtinou, od 10 – 11hod. každý všední den Skoro školní vysílání z pokojíčku Vendy, Fráni pro 1.stupeň ZŠ

  • https://www.junior.rozhlas.cz

 

PRO ŽÁKY S POKROČILEJŠÍ ČEŠTINOU

 

Odkazy na elektronické zdroje (nejsou přizpůsobené pro češtinu jako druhý jazyk)

 

 

Nakladatelství Fraus: elektronické učebnice a komunikační portál

 

online procvičování

online cvičení rozdělena do 3 stupňů (jako škola – 1.st., 2.st. + 3.st.=střední škola).

Proklikem na konkrétní stupeň se dostanete na výběr předmětu, který chcete procvičovat (např. český jazyk nebo matematika)

 

 

stažení učebnic zdarma:

 

je potřeba se zaregistrovat na odkazu níže (na konci formuláře je výběr stupně školy) – interaktivní učebnice i pracovní sešity k použití v elektronické podobě:

 

 

Mimořádný balíček 56 interaktivních titulů nakladatelství Taktik ZDARMA

 

interaktivní učebnice na dobu 21 dní zdarma. Platí pro učebnice základní školy. Dá se “zakoupit” jako celý balíček nebo jednotlivě (vlevo vybrat ročník a kliknout na konkrétní učebnici).

 

UčíTelka (ČT2) – televizní vysílání, k dispozici také online

 

 

Včelka – výukový portál – na procvičování čtení a psaní pro 1. stupeň.

 

 

PRO STARŠÍ ŽÁKY A STŘEDOŠKOLÁKY

opakování a řešení konkrétních aspektů češtiny a matematiky ve formě vyučovací hodiny pro žáky ZŠ (9.třída). Vhodné jako příprava na přijímací zkoušky. Může se sledovat živě online (psát konkrétní dotazy přes chat) nebo v záznamu.

 

(včetně úkolů a řešení na webu)

 

online testy pro přípravu k přijímacím zkouškám na SŠ – pro 5.,7.,9.ročníky (pravopis, slovotvorba, tvarosloví, větná stavba, sloh, porozumění textu, literární výchova)

 

  • E-knihy k maturitě zdarma na webu Městské knihovny v Praze –:

https://www.mlp.cz/cz/katalog-on-line/eknihy/

například tituly z povinné četby k maturitě z čjl

 

  • Čeština na pohodu – videa na Instagramu

(https://www.instagram.com/cestina_na_pohodu/?hl=cs) nebo Youtube

výuková videa s vysvětlením některých jevů v čj

písemné vysvětlení některých problematických jevů v čj (s pomocí mnemotechnických pomůcek a dalších zajímavých pojítek)

(https://www.youtube.com/watch?v=VOdyiuClmF4   https://www.youtube.com/watch?v=AxJou0qgxEU)

 

 

  • Umíme to – procvičování předmětů ČJ, M, AJ, NJ + fakta (částečně zeměpis – státy)

https://www.umimeto.org/

omezené (jinak placené za školu či jednotlivce – licence na 1 měsíc, na 1 rok atd. – cenově relativně dostupné; je tam i zkušební licence)

Dá se vybrat podle témat nebo podle ročníku (1.-9.třída, SŠ)

ČJ – pravopis, mluvnice, práce s textem + procvičení standardní (doplnění, výběr, spojování aj.) i hravou formou (roboti, příšerky atd.)

 

  • Procvičování nejen české gramatiky a pravopisu

www.nechybujte.cz

gramatika, antonyma, synonyma, korekce napsaného textu

 

  • Poslech stěžejních děl české literatury pro pokročilé v češtině

https://temata.rozhlas.cz/ctenarskydenik

 

Na Google Play si do telefonu nebo tabletu můžete stáhnout ještě tyto aplikace:

Logopedie 1, 2, 3 (procvičování výslovnosti)

Výukové kartičky (trénování slovní zásoby, poslech)

Abeceda pro děti (pro děti 3–7 let, malá a velká písmena, poslech)